Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen tirsdag 05.03.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Ta hensyn til at forholdene endrer seg utover dagen i takt med solpåvirkning. Når snøen føles som sløsj, kan våte skred løsner av seg selv.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker med solpåvirkning. Det vil løsne mindre skred av seg selv i takt med at solen varmer opp snødekket. I svært bratt solvendt terreng kan en skiløper løse ut små skred. Vær oppmerksom at mindre mengder våtsnø kan rive deg med og dra deg over klipper eller inn i terrengfeller. Om morgenen og der solen ikke tar vil snødekket være hardt og isete. Her er det fare for å skli ut.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 4. mars 2024

Det er en typisk vårsituasjon i regionene for tiden. Snødekket er preget av mildvær og snødekkestabilitet er avhengig av solpåvirkning om dagen og grad av gjenfrysning om natten. I morgentimene er det hardt og isete i fjellet. Utglidning og fall bratt terreng er størst fare. Når solen får tak myknes snøoverflaten opp og mindre skred kan løsne av seg selv.

I de laveste strøkene er snødekket råttent og på vei til å smelte. I alle himmelretninger opp til 500 moh er hele snødekket smelteomvandlet. I nordlige og østlige heng høyt til fjells finnes det noen få harde fokksnøflak i leområder. Ellers møter man stort sett en hard og isete overflate i fjellet.

Flere mindre våte løssnøskred i solvendte heng ble observert mandag i Vågan og tirsdag i Sortland. Et skavlbrudd på Kistberget i Vågan løste ut et middels stort skred i nordøstvendt terreng, mest sannsynlig i hard fokksnø.

Fjellvær

Mandag 4. mars 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -7 °C til 4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 5. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra sør. -9 °C til 4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS